Bemutatkozás

Egyesületünk 2016. év márciusában jött létre, amikor felmerült annak a törvényi lehetősége, hogy egy-egy kutyafajta gondozását ismét nem egy, hanem két fajtaklub láthatja el. A véglegesített és a Cégbíróság által is elfogadásra került alapító okirat dátuma 2016.07.15. Egyesületünk 2016. októbere óta a Magyarországi Ebtenyésztők Országos Szövetségének tagja. A négy svájci fajta gondozására pályázatot nyújtottunk be. A MEOESZ Elnöksége a pályázatunkat elfogadta, így a szerződéskötés után hivatalossá vált a fajtagondozó tevékenységünk. Egyesületünk már felkerült a MEOESZ oldalára is, mint fajtagondozó szervezet.

Az elmúlt években úgy érezzük, hogy a fajtagondozás, fajtavédelem terén az események sajnos nem jó irányban haladtak. Szeretnénk egy új, remélhetően nagy létszámú, demokratikusan működő szervezetet kiépíteni, amelyben ismét jó barátok lehetnek a tenyésztők és az „egyszerű” kutyatartók. A svájci havasi kutyák négy fajtájának tartóit és tenyésztőit egy nagy „családba” szeretnénk összegyűjteni, hogy mindenki véleményét megismerve, együtt tegyünk a fajtáink nemesítéséért, egészségének javításáért/megőrzéséért, a szaporítás visszaszorításáért.

Elképzelésünk és tapasztalataink szerint az egyszerű kutyatartókból lesznek később a tenyésztők, és a leglelkesebb fajtavédők is, tehát rendkívül fontos, hogy megszólítsuk, magunk mellé állítsuk, és tagjaink közé hívjuk őket is.

Sorainkba hívunk tehát mindenkit, aki a négy svájci havasi kutya (appenzeli- berni- entlebuchi- vagy nagy svájci) bármelyikének tulajdonosa, vagy csak rajongója.

Az Alapszabályunk rendelkezik arról, hogy a tagságnak nem előfeltétele a „törzskönyves” kutya, tehát várjuk azokat a gazdákat is, akik az elmúlt években már - kutyáik révén- „megtalálták egymást”, együtt kirándulnak, családi napokat szerveznek és rengeteget tesznek a szaporítás visszaszorításának érdekében. Kérjük, hogy tiszteljenek meg bennünket, segítsék munkánkat, a továbbiakban, mint az SHKME tagjai végezzék ezt a tevékenységet, ezzel színesítve a programjainkat. A családi programok szervezése, lebonyolítása a mi terveinkben is szerepel, ahogy az ismeretterjesztő előadások is, állatorvos és tenyésztő előadókkal. Ezek az események nem csak a tenyésztőknek szólnak, hanem minden tag számára elérhetőek lesznek.

Mit ajánlunk a tenyésztőknek?

Teljesíthető tenyésztési előírások, nyílt demokratikus légkör, segítség a származási lap kiváltásánál (a MEOESZ szabályai szerint), klubkiállítás, év kutyája/tenyészkutyája verseny, érdekvédelem, tenyésztő tagjainknak reklámfelület a honlapunkon...