Monostori Erőd, Speciálkiállítás-bíróról pár szó

Speciálkiállításunk bírója Arne Foss, akiről most egy kis bemutatkozó írást közlünk.

Norvégia közepén, Tronheim külterületén élek.

1977-ben kaptam az első kutyámat egy dalmatát, a neve Stokklias Paper Moon volt. 31 éve vagyok aktív tenyésztő, a kennelnevem Paper Moon. Ezt a kennelnevet közösen, társdulajdonosként Elisabeth Bugge Olse-nel birtokoljuk - aki egyben handler is.

Manapsag főleg whippeteket és dan dogokat tenyésztek, de régebben chihuahuakkal es lagotto romagnolokkal is foglalkoztam.

2000-ben Dániában, az év kutyája lett Paper Moon´s Parisian Maiden, whippet, Ch Paris Panther utódjaként. Saját tenyésztésű whippet szukám, Ch Hubbestad Dutch Maid Crufts-on BIS-győztes lett. A nagy klukiállításunkon BIS, és a BIS-ben tenyészcsoport-győztes címet is kapott dándog kutyám. Amszterdamban Multi Ch Hotpoints Regal Blue Star nevű kék dándog kutyám világbajnok lett. Whippet és agár kutyám is lett már BIS-győztes kiállításokon. Több fajtagyőztes kutyám van whippet, dalmata és dándog fajtákban is Norvégiában. Az országba én importáltam az első Lagotto Romagnolo fajtájú kutyát. Napjainkban a shar pei fajtával foglalkozom - remélem, hogy hamarosan elkezdjük tenyészteni.

1990-ben bíráltam először, 1995-től már a dalmatát is, és az összes fajtát 2010-től. A világon már szinte mindenhol bíráltam, számos világ- és európa kiállításon, több mint 50 országban, és egy évben 30-40 hétvégén. Tagja vagyok a Norvég KC Bírói Oktató és Standard Küldöttségnek (Judging Educational and Standard Committees in Norwegian KC), sok éve már.

Berni pásztort az elsők között bíráltam, és azóta már az egész világon találkozok velük rendszeresen. Így alig várom, hogy sok szép kutyát lássak Magyarországon.